App-minnend Nederland kwam maandag bij elkaar voor het Appril Festival dat draait om de nieuwste apps. De perfecte plek om de app-trends van 2016 te vinden.

Precies vijf jaar geleden organiseerde Jacqueline de Gruyter, beter bekend als Miss Appril, het Appril Festival voor het eerst. Het doel was om jonge startups, ervaringsdeskundigen en belangrijke mensen in Nederlandse app-wereld bij elkaar te brengen.

Het bleek zo’n succes dat het Appril Festival inmiddels jaarlijks plaatsvindt, dit jaar in de Jaarbeurs in Utrecht. Compleet met workshops, pitch battles, stands, presentaties en lezingen van onder andere startup-ambassadeur Neelie Kroes.

Op de plek waar apps ontwikkelen, besproken en gestart worden, ging Z24 op zoek naar de apps voor wie 2016 een mooi jaar kan worden.

• Boodschappen binnen twee uur aan de deur

De trend die steeds meer gemak voor de smartphonegebruiker mogelijk maakt, zet ook door op het gebied van thuisbezorgen. SuperBuddy moet dit jaar namelijk zijn grote doorbraak meemaken.

Via SuperBuddy kan je, momenteel alleen nog in Zwolle, je boodschappen bestellen bij een 'buddy' in jou buurt. Vervolgens haalt deze persoon die artikelen bij een lokale supermarkt en levert die binnen twee uur bij jou af.

De dienst is een concurrent van het Rotterdamse UberMart maar heeft plannen voor uitbreiding in zowel Utrecht als Eindhoven in de zomer. Nederlands 60 grootste steden staan allemaal op de lijst van mogelijke uitbreidingen. Mede-oprichter Laurens van Geffen hoopt dan duizenden werkelozen en studenten aan het werk te hebben als 'buddy'.

• Alle handleidingen in één

Met de smartphone is digitale informatie makkelijk te ontsluiten. Waarom krijg je dan nog steeds bij veel producten een handleiding in acht talen die je meestal toch niet leest? Dat gedoe moet vanaf nu voorbij zijn.

Met de app van SwipeGuide moeten handleidingen op een makkelijke manier gedigitaliseerd worden. Met meer fotomateriaal, filmpjes en kortere uitleg moet het aansluiten van je router geen probleem meer zijn.

Momenteel levert SwipeGuide de handleidingen nog apart voor bedrijven als Ziggo en Philips, maar in de toekomst moet je al je handleidingen in één SwipeGuide-app bij de hand hebben.

• Brug tussen ouders en leerlingen

Kunnen tablets studieboeken vervangen? Dat idee proberen de oprichters van de Steve Jobs-scholen uit in Nederland. Startupmentor Stephan Botz denkt dat dit voorlopig niet het geval is. "Apps en technologie moet zich richten op het ondersteunen van onderwijs in plaats van het geven."

Als voorbeeld dient Klasbord, een app die als een soort privé-Facebook voor scholen functioneert. Klasbord dient als sociaal platform waarin leraren kunnen communiceren met ouders en andere belanghebbenden over wat er gebeurt met de kinderen in de klas.

Het proces van Klasbord is veel beter dan twee 10 minuten gesprekjes per jaar, volgens Botz. De app heeft al duizenden gebruikers in Nederland, maar dit moet het jaar worden dat Klasbord een begrip wordt.

• Filmpje zegt meer dan duizend woorden

Met het uitrollen van het 4G-netwerk in Nederland wordt het kijken van video's steeds meer iets voor op je smartphone. App-ontwikkelaars bouwen daarom applicaties met betere graphics en filmpjes.

Een bedrijf dat hierop inspeelt is Sqoony. Zelf hebben ze geen app, maar ze hebben een systeem ontwikkeld waarin je bepaalde filmpjes kunt inplannen en pushen naar smartphones, smartwatches en tablets.

De eerste klant was Deutsche Telekom en zij gebruiken het in de gezondheidszorg. Dat gebeurt intern, zodat doktoren kunnen communiceren en trainen op afstand met video. Maar ook de patiënt krijgt bijvoorbeeld berichten als die een knieoperatie krijgt. Daarin staat dan uitleg over hoe een operatie werkt, wat 'nuchter' zijn betekent en hoe de revalidatie eruitziet.

Dit is niet alleen veel makkelijker maar ook perfect voor laaggeletterden of mensen die moeite hebben met concentreren.  Via Sqoony kan je direct vanuit de video doorklikken naar meer informatie over het onderwerp. "2016 is het jaar van de video", volgens mede-oprichter Daan Bemelmans.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl